Laminaat leggen

Handige tips om zelf laminaat te leggen

Gaat u zelf aan de slag om laminaat te leggen? Voor een perfect resultaat is een goede voorbereiding noodzakelijk. Want hoeveel laminaat heeft u nodig? Welke legrichting vindt u mooi? Wat voor ondervloer is geschikt? Deze vragen beantwoorden wij hier graag voor u, zodat u kunt genieten van een prachtige vloer.

Wat heeft u nodig om zelf leggen laminaat te leggen?

1. laminaat
2. ondervloer
3. plinten
4. decoupeerzaag
5. afkortzaag
6. eventueel legset met afstandhouders laminaat
7. duimstok
8. potlood

3 stappen voor een perfect resultaat

U heeft gekozen voor een nieuwe laminaatvloer en nu is het tijd om deze zelf te gaan leggen. Wij geven u 3 tips voor een strak resultaat:

Stap 1: de voorbereiding

Start met het opmeten van de ruimtes zodat u voldoende laminaat heeft. U meet de lengte en de breedte van uw woonruimte op. Dit vermenigvuldigt u met elkaar. Herhaal dit voor alle ruimtes waar u laminaat wil leggen en tel vervolgens alles bij elkaar op 

Dit is het exacte aantal m². Wij adviseren u om altijd iets ruimer te rekenen. U moet namelijk rekening houden met snij- en of zaagverlies.Houdt bij een planken uitvoering rekening met ongeveer 7% zaagverlies, bij tegelmotief is dit 10% en bij visgraat 15%.

U kunt dan het totaal aantal vierkante meters vermenigvuldigen met het hierboven opgegeven percentage. Als voorbeeld onderstaande tekening.

7 x 4 meter = 28 m², bij het leggen de planken uitvoering vermenigvuldigt u dit met 7%, totaal te bestellen 29,96 m². Deze vierkante meters afronden naar boven voor het aantal pakken. 

Indien in de andere ruimte een tegel motief komt dan is het voorbeeld 2x4 meter = 8m². Dit vermenigvuldigt u met 10% en wordt 8,8 m² wat wordt afgerond naar boven voor het aantal pakken.

Stap 2: de basis

  1. Voor u gaat beginnen met het leggen is het belangrijk om de draagvloer te controleren. Met draagvloer bedoelen wij de de ondergrond, dit kan zijn beton, anhydriet, hout of een reeds aanwezige tegelvloer. Check altijd of de vloer waterpas is, er mag namelijk niet te veel verschil in hoogte zitten voor een strak resultaat. Als het hoogteverschil in uw ondervloer meer dan 4 mm is op een lengte van 2 meter dan adviseren wij u om de vloer te egaliseren. Mocht het verschil kleiner zijn dan is dit op te lossen met een zwevende ondervloer.

Een goede ondervloer is de basis zodat u onbezorgd kunt genieten van uw vloer.Bij uw keuze voor de juiste ondervloer raden wij u aan om rekening te houden met: 

  1. de vochtwerendheid 

  2. het egaliserend vermogen

  3. geluidsisolatie voor de akoestiek

  4. warmte isolatie, vloerverwarming geschikt, indien dit van toepassing is

  5. onderburen bij bijvoorbeeld appartementen, daarvoor heeft u vaak een 10dB gecertificeerde ondervloer nodig.

      

Wilt u graag advies bij het maken van uw keuze of heeft u nog vragen, kijk dan op ookvloeren.nl/ondervloeren of neem contact op met onze klantenservice.

TIP

Het laminaat heeft tijd nodig om te wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte waarin het gelegd gaat worden. Wij noemen dit acclimatiseren. U legt de laminaat pakken, horizontaal (niet rechtop) in de ruimte waarin u het laminaat zelf gaat leggen. Laat het laminaat, ingepakt, minimaal 48 uur acclimatiseren.

Verspringen

Bij het leggen van laminaat stroken is het optisch beter om de stroken te laten verspringen, ook wel wild verband genoemd. Dit doet u door bij de tweede baan te beginnen met de laatste plank van de eerst rij. De kopse kanten, naden, van de planken verspringen dan telkens. Let er wel op dat de eerst gebruikte plank langer is dan 40 cm. Gebruik anders een nieuwe plank of zaag het langere gedeelte af. 

Stap 3: zelf aan de slag

Bij het uitpakken van het laminaat controleert u de vloerdelen op schade, decor print en op eventuele productiefouten alvorens u de vloer gaat leggen. Ook adviseren wij om wisselende planken uit verschillende pakken te gebruiken. Zo voorkomt u zichtbare kleurverschillen. Wij adviseren om vooraf de leginstructies door te nemen. Er zijn verschillende laminaat kliksystemen op de markt. Ieder kliksysteem heeft zijn eigen legsysteem. Door het vooraf door te nemen zal het leggen stukken vlotter gaan. De leginstructies vindt u in de verpakking.

We geven u hierbij 3 standaard tips die voor iedere perfect gelegde vloer geldt::

1. Begin altijd met het leggen van laminaat in een hoek en met een volledige rij. Zaag het einde af en indien het afgekorte deel langer is dan 40 cm, gebruik dit deel dan voor de volgende rij. Is het deel korter, dan een nieuw deel gebruiken maar dit deel afzagen zodat de vloerdelen verspringen zoals bij tekening 3.

2. Indien u gebruik maakt van afstandhouders voor laminaat, plaats de afstandhouders  tussen de eerste rij en het laminaat. Deze afstandhouders zorgen voor ruimte tussen het laminaat. Circa. 8 mm is nodig zodat het laminaat kan werken. Dit wordt dan ook ook zwelruimte wordt genoemd.  Verwijder voor u gaat beginnen met het plaatsen van de plinten de afstandhouders voor laminaat.

Een tip voor de afstandshouders: bij de taps toelopende afstandhouders 2 stuks op elkaar plaatsen zodat je totaal circa 8mm krijgt. Dat is de ruimte die nodig is tussen muur en laminaat. Gebruik je de taps toelopende afstandhouder enkel dan heeft het laminaat niet voldoende ruimte om te werken.

3. Bij de laatste laminaat baan moet er gemeten en gezaagd worden. Gaat het moeilijker om de plank te leggen gebruik dan een aanslag ijzer.


 

Zelf laminaat leggen? Of laat u het leggen?

Naast het zelf leggen van laminaat heeft u natuurlijk altijd de mogelijk om laminaat te laten leggen. Want u heeft laminaat gekocht en soms ziet u bij uw aankoop staan “laminaat inclusief leggen” of “laminaat gratis gelegd”. Wat houdt dit precies in? Het is dan goed om te weten wat laminaat laten leggen u kost. Zo kunt u de afweging maken of prijs om laminaat te laten leggen opweegt tegen de tijd en moeite die het u kost. 

De kosten voor het leggen van laminaat kunnen afwijken. Denk daarbij aan het legpatroon. Zo is een visgraat patroon meer werk. Hierdoor is de laminaat leggen prijs per m² hoger dan stroken of tegel laminaat. Bij OOk vloeren variëren de kosten om laminaat te laten leggen door een van onze vakmensen tussen de € 13,50 per m² en de € 26,- per m². Zo weet u zeker dat het vakkundig gebeurd.. Daarnaast meten we vooraf de vloer op en geven we advies over de ondervloer. Deze wordt als nodig geëgaliseerd en of gecontroleerd.Daarnaast wordt alles tot in de puntjes afgewerkt. Niet alleen de plinten worden geplaatst maar ook rondom eventuele verwarmingsbuizen, trappen afwerkingen etc. Zo bent u verzekerd van een prachtig strak gelegde vloer

Geniet van het resultaat

Een vloer is bepalend voor het gehele interieur. Verandert u van vloer dan is uw ruimte in één keer volledig anders. Wij denken graag met u mee. 

We kunnen samen doornemen welke vloer geschikt is voor uw woonkamer, keuken of eventueel badkamer. En wij denken ook mee welke vloer passend is voor uw woonsituatie. Want bent u alleen of met een gezin. Als u al een keuze gemaakt voor meubels en afwerking van de  muren dan geven wij u graag interieuradvies.