PVC leggen

In 5 stappen uw PVC vloer leggen

Bent u handig, dan is een klik-PVC vloer leggen prima te doen. We zetten de stappen voor u uiteen, zodat u direct aan de slag kunt. Liever ontzorgd worden? Onze legservice staat voor u klaar.

Zelf een klik-PVC vloer leggen

Dankzij het systeem kunt u klik-PVC zelf leggen. Buiten wat standaard gereedschap, zoals een scherp mes, heeft u hier geen speciaal materiaal voor nodig. Wilt u deze klus liever uitbesteden? Maak dan gebruik van onze legservice. Zo weet u zeker dat uw PVC vloer er straks goed in ligt, tot in de kleinste details. Daar heeft u uiteraard garantie op. Bovendien scheelt het u kostbare tijd.

Klik-PVC lijkt op laminaat leggen

Wellicht heeft u al eens een laminaatvloer gelegd. Het goede nieuws is: klik-PVC leggen werkt volgens hetzelfde principe als laminaat leggen. Wel is het bij klik-PVC nog net iets belangrijker dat de draagvloer egaal is. PVC is namelijk dunner materiaal dan laminaat, waardoor u oneffenheden eerder terugziet in het eindresultaat. Hét grote voordeel van PVC is de waterbestendigheid. Deze eigenschap kan een reden zijn om een PVC vloer te leggen in plaats van laminaat

Laat uw plak-PVC door ons leggen

Er zijn 3 manieren om PVC te leggen: het kliksysteem, het legsysteem en loose-lay. Wij adviseren om plak-PVC te laten leggen door onze vakmensen. Hiervoor moet u namelijk in bijna alle gevallen uw vloer vooraf egaliseren. Daarnaast worden de PVC stroken met speciale vloerlijm aan de ondervloer gehecht. Ten slotte heeft u een speciale wals nodig om de vloer af te werken. 

Door al deze factoren vereist plak-PVC uiterste precisie en snelheid. Ons ervaren legteam levert een professioneel en strak eindresultaat waar u garantie op krijgt. Neem contact met ons op om de opties te bespreken.

De voorbereiding

U heeft besloten dat u een klik-PVC vloer wilt en dat u die zelf gaat leggen. Beoordeel dan eerst de vlakheid van de vloer. Is deze voldoende of moet u het oppervlak eerst egaliseren? Bent u hier niet zeker van of heeft u bijvoorbeeld vloerverwarming? Bel ons dan op 085-76 00 965, zodat we u advies op maat kunnen geven. Bovendien is elke situatie uniek.

Welke PVC vloer kiest u?

Nu komt het leukste gedeelte: kies uw PVC vloer. We hebben een groot assortiment en of u nu voor hout-, beton- of marmerlook kiest: elk type drukt een karakteristiek stempel op uw interieur. Gebruik de handige rekenhulp op onze webshop en vergeet ook niet de nodige bijproducten te bestellen, zoals plinten.

Even acclimatiseren

Heeft u de vloerdelen ontvangen? Leg deze dan 24 tot 48 uur in de ruimte waar u de vloer gaat leggen. Zo voorkomt u dat de stroken gaan werken als ze al gelegd zijn. Na het acclimatiseren veegt u de draagvloer schoon en droog. Heeft u vloerverwarming? Lees dan eerst de voorwaarden die gelden voor uw PVC vloer en bekijk het opstookprotocol. Zo heeft uw vloer voor het leggen de juiste temperatuur. 

Leg uw gereedschap klaar

Zorg dat u de volgende materialen binnen handbereik heeft:

 • waterpas 
 • rubberhamer
 • scherp mes of handzaag
 • aanslagblokje 
 • tekenmateriaal (winkelhaak en potlood)
 • lijm

Stappenplan om zelf een klik-PVC vloer te leggen

In een paar eenvoudige stappen legt u zelf uw klik-PVC vloer. Lees de gebruiksaanwijzing voor u aan de slag gaat of bekijk de instructievideo. 

 
 1. Meet eerst de kamer op en hou daarbij rekening met de zogenaamde zwelruimte. Deze kunt u later afwerken met plinten. Zorg ervoor dat de breedte van de laatste legstrook niet minder is dan circa 50 millimeter. Dit geldt voor de gehele laatste rij. Is dit wel het geval? Met een mes snijdt u de breedte van de eerste rij op maat. Zo verkrijgt u optisch een mooi en stabiel eindresultaat. 

 2. Leg de ondervloer en tape die af. Heeft uw PVC vloer een geïntegreerde ondervloer, dan slaat u deze stap over. Gebruik eventueel afstandsblokjes om de delen straks op gelijke afstand van elkaar te leggen. Begin met het leggen van de eerste rij en start vanuit een hoek van de kamer. De kopse kant van de strook die tegen de muur komt, snijdt u af. Klik nu de groef van een nieuwe strook in de lip van de eerste. Dit werkt het beste door de strook iets schuin te houden. Zie voor de details de legvoorschriften in de verpakking. 

 3. Begin de tweede rij met het reststuk van de eerste rij. Het reststuk mag dan niet korter zijn dan circa 300 mm. Snijd de laatste strook van deze rij op maat. Zo werkt u rij voor rij af. 

 4. Komen er radiatorbuizen uit de vloer? Teken de openingen af op de PVC strook en boor een gat dat circa 16 millimeter groter is. Snijd vervolgens de PVC strook in het midden van het boorgat door.
  Breng lijm aan op het snijvlak van beide vloerdelen en leg deze om de radiatorbuis heen. Druk de snijvlakken tegen elkaar en laat drogen.

 5. Werk de vloer af met plinten.
   

PVC visgraat leggen

Gaat u een PVC visgraatvloer leggen? Door de punt van de visgraat in de lengterichting te leggen, maakt u de ruimte optisch groter. Daarnaast zorgt het speciale legpatroon voor diepte en speelse effecten. Lichtinval draagt hieraan bij. Leg daarom eerst een aantal PVC stroken los naast elkaar in visgraat; zo ziet u wat het licht doet. Beslis daarna de legrichting. 

 

Volg altijd de bijgevoegde handleiding of bekijk de instructievideo visgraatpatroon installeren

Tips van onze productspecialisten

De volgende tips helpen u op weg. Wilt u liever advies op maat? Neem dan contact met ons op. Bij al onze vloeren heeft u bovendien de optie om ze te laten leggen. 

Zonwering op zonnige plekken
 

Een PVC vloer kan gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Zorg daarom altijd voor zonwering op plekken waar de zon naar binnen schijnt. Een zonnescherm, rolluiken of shutters zijn prima; een verduisterend gordijn isoleert ook voldoende.

 

Zorg dat het PVC niet in direct contact komt met rubber

Legt u een mat of tapijt over uw PVC vloer? Check dan voor aanschaf of die een rubberen antislip onderzijde heeft en of deze vrij is van weekmakers. Die kunnen namelijk de PVC vloer aantasten. Hetzelfde geldt voor de rubberen antislipvoetjes van meubelstukken. Al onze PVC vloeren zijn overigens zelf vrij van weekmakers: wel zo’n fijn idee. Zo kunnen ook uw jongste gezinsleden veilig rondkruipen en op de grond spelen. 

 

Plaats eerst zwaar meubilair 

Zware meubelen of een kookeiland plaatst u bij voorkeur voordat de vloer gemonteerd wordt. U werkt er dan met de PVC stroken omheen. 

Schaf voldoende PVC stroken aan

De stroken hebben verschillende tekeningen en kleurnuances. Door de stroken uit verschillende pakken gemixt te leggen, ontstaat er een natuurlijk, levendig patroon. Zorg dat u voldoende pakken aanschaft. Zo kunt u goed variëren.

Expansievoeg bij plaatsing in badkamer

Komt de vloer in de badkamer te liggen? Hou dan rekening met een expansievoeg van circa 8 mm breed. Gebruik eventueel flexibele siliconenkit om deze expansievoeg weg te werken. Enkel badkamers tot circa 10 m² kunt u op deze manier verwerken. Let er wel op  dat u het PVC niet in de douche zelf legt (natte ruimte). 

Vloerverwarming en opstookprotocol

Heeft u een vloerverwarming en is daaroverheen net een nieuwe vloer gestort? Lees dan eerst de instructies van uw specifieke PVC vloer en bekijk vervolgens het opstookprotocol voordat u de PVC vloer installeert. Door de vloerverwarming geleidelijk aan op te stoken, verdampt het vocht uit het cement. U voorkomt op die manier dat het cement scheurt. Bovendien verkrijgt u zo een gezond binnenklimaat. 

Geen T-profiel nodig

Is het oppervlak kleiner dan 400 m2 of kleiner dan 20 lopende meter? Dan is een T-profiel niet altijd nodig. Laat het ons weten als u hierover vragen heeft.

Wij staan voor u klaar!

Wilt u nog meer tips, wilt u dat wij uw vloer komen leggen of bent u nog op zoek naar een nieuwe PVC vloer? Neem dan contact op of kom langs in onze showroom. Een PVC vloer leggen is zo voor iedereen weggelegd.

Veel gestelde vragen over PVC leggen


Direct te gebruiken
Het voordeel van klik-PVC is dat u de vloer direct na het leggen kunt belasten. U heeft dus geen droogtijd en dat is wel zo efficiënt.


Uw volgende doe-het-zelf-project?
Bent u handig, dan is het leggen van een klik-PVC vloer een leuk project. Volg de instructies in de verpakking en gebruik ons stappenplan of de instructievideo. 

Of laat u ontzorgen door OOK vloeren
Heeft u een drukke agenda, bent u liever met andere dingen bezig dan klussen of wilt u gegarandeerd een strak en professioneel gelegde vloer? Bel 085-76 00 965 en vraag naar onze legservice.


Geen speciaal gereedschap nodig
U hoeft geen dure en specialistische apparatuur te hebben om een klik-PVC vloer zelf te leggen. De volgende materialen zijn voldoende:

 • waterpas 
 • PVC-mes of scherp mes
 • winkelhaak en potlood
 

Klik-PVC tekent minder door dan plak-PVC. Toch is het ook dan belangrijk dat de draagvloer vlak is. Wij adviseren u graag of egaliseren nodig is. Wilt u helemaal geen omkijken hebben naar de installatie? Onze legservice ontzorgt u met plezier. 


Wel bij klik-PVC
Bij plak-PVC worden de stroken direct aan de draagvloer verlijmd. Bij dit systeem is dan ook geen ondervloer nodig. Klik-PVC wordt zwevend gelegd en heeft daardoor wel een ondervloer nodig. Kiest u voor klik-PVC met geïntegreerde ondervloer, dan hoeft u geen losse ondervloer te leggen.

Geïntegreerde ondervloer
De meeste vloeren in ons assortiment hebben een geïntegreerde ondervloer. Dat is wel zo praktisch, omdat u dan geen losse ondervloer meer hoeft te leggen. Wel is het ook hier van belang dat de draagvloer vlak is. Bel ons en we lopen graag met u door de mogelijkheden heen.