Vloerverwarming met PVC vloeren, laminaatvloeren en houten vloeren

U hebt een mooie vloer harde vloer uit de collectie van OOK vloeren gekocht, gefeliciteerd! Hiervan kunt u lang plezier hebben. Zoals met alle producten is het belangrijk dat er op de juiste wijze met de vloeren omgegaan wordt.
Niet alleen is het belangrijk dat de vloeren op de juiste manier zijn geplaatst met de daarbij behorende kennis het is ook belangrijk de vloer op een goede manier te onderhouden zodat deze lang voldoet aan de mooie uitstraling. Wij van OOK vloeren kunnen u daarbij helpen door de juiste adviezen te geven specifiek voor uw vloer.
Niet minder belangrijk en vaak niet begrepen is het zogenaamde opstookprotocol dat bij vloerverwarming vooraf aan plaatsing moet worden uitgevoerd. Waarom een opstookprotocol ook in de zomer zult u zich misschien afvragen. Dat willen wij u van OOK vloeren graag uitleggen.
Bij nieuwbouw en verbouwing worden vele materialen gebruikt die met veel water worden vermengd denk hieraan bij storten van cementdekvloeren en ook stucwerk. Dat vocht moet voor het grootste gedeelte uit de ruimte zijn vertrokken waar de vloerdelen geplaatst worden voordat er geplaatst kan worden. Vloerverwarming met of zonder vloerkoeling is een steeds vaker voorkomende soort verwarming die extra aandacht behoeft door middel van een opstookprotocol. Wat houd zo`n opstookprotocol nou precies in en wat is het nut van een opstookprotocol zullen wij u uitleggen.

Wat is een opstookprotocol?

Eenvoudig uitgelegd is het langzaam verwarmen van de verwarming en later weer langzaam de temperatuur  van de verwarming laten dalen het opstook en afkoel protocol.
Doel van dit opstookprotocol is om vocht wat de vloer kan beschadigen voor plaatsing goed te hebben verwijderd en met name restvocht wat in de cementdekvloer of anhydriet vloer voornamelijk voor komt te verwijderen, zodat er geen condens vocht ontstaat bij wisselende temperaturen en opstoken van uw leefruimte.
 
Daarnaast kan een goed opstookprotocol er voor zorgen indien er vloerverwarming is geplaatst dat er geen scheurvorming ontstaat in de cementdekvloer waardoor bij verlijmde vloerdelen onthechting kan voorkomen.

Hoe werkt een opstookprotocol?

Hoe gaat een opstookprotocol nu in de praktijk worden uitgevoerd. Daarvoor kunt u vrij eenvoudig zelf zorg dragen. Dit werkt als volgt:

De vloerverwarming wordt na installatie en in gebruik name ca. 5 graden hoger ingezet als de omgevingstemperatuur waar de vloerdelen worden geplaatst uitgaande van minimaal 15 graden Celsius.
 
Iedere 24 uur verhoogd u de temperatuur met maximaal 5 graden tot ca. 40 graden watertemperatuur. De maximale watertemperatuur laat u 24 uur ongemoeid daarna bouwt u de temperatuur op dezelfde manier weer af met maximaal 5 graden per dag. Minstens 2x, en indien de tijd het toelaat nog beter, voert u dit proces zorgvuldig uit. Door bovengenoemd opstookprotocol uit te voeren voorkomt u problemen door vochtinvloeden van onderuit en eventueel via zijkanten van muren.
 
Belangrijk bij een opstookprotocol is dat de draagvloer niet warmer word als 27 graden, plaats daarom tijdens het opstookprotocol altijd een thermometer om dit te controleren.
 
Dag 1:  de watertemperatuur op 20 graden instellen
Dag 2:  5 graden hoger tot 25 graden
Dag 3:   5 graden hoger tot 30 graden
Dit uitvoeren tot maximaal 40 graden daarna afkoelprotocol uitvoeren
Dag 7: de watertemperatuur op 35 graden instellen
 
De 4 opvolgende dagen langzaam met 5 graden afbouwen tot 20 graden watertemperatuur. Indien mogelijk dit proces herhalen.
Het opstookprotocol is niet moeilijk maar zeker belangrijk voor alle te plaatsen vloersoorten zodoende heeft u het langst plezier en wooncomfort van uw nieuwe vloer.