Parket leggen

Verschillende legsystemen

In de basis zijn er twee manieren van leggen. Namelijk het zwevend leggen. Hierbij wordt de parketvloer / lamelparket / multiplank / meerlaagsparket, gelegd op een losse ondervloer.
De andere mogelijkheid is het (vol) verlijmen van de parket vloer rechtstreeks op een vlakken, stabiele draagvloer. Of de parketvloer wordt verlijmd op een tussen vloer zoals een spaanplaat of mozaïek ondervloer.
Beide systemen hebben hun eigen plus punten. Zo is een verlijmde vloer stabiel, daarmee bedoelen we dat verlijmde vloeren minder werken/reageren op de wisseling van de seizoenen(luchtvochtigheid). Een verlijmde vloer is geluiddempend. En deze geleidt goed de warmte door t.b.v. vloerverwarming, met andere woorden u heeft veel profijt van een verlijmde vloer met vloerverwarming.
Een zwevende vloer is eenvoudig zelf te plaatsen. Door gebruik van een goede ondervloer ook zeer geschikt voor vloerverwarming-/koeling. Met een passende ondervloer is een zwevende vloer uiterst geschikt voor appartementen. Daarnaast zijn zwevende vloeren makkelijk te verhuizen. Een zwevende vloer kan verlijmd worden in de mes en groef. Of er worden veren/clips geplaatste tussen de ruimte van de vloer en de muur (zwelruimte).

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten

  • Wat voor ondervloer (draagvloer) beton / hout / andydriet
  • Hoe wilt u leggen, zwevend of vast leggen
  • Welke ondervloer of parketlijm is in uw woonruimte gewenst en geschikt
  • In welke richting wilt u het parket leggen. In de meeste gevallen wordt een plank (stroken) met de lichtval mee gelegd. Optisch geeft dit een rustiger beeld.

Planken in de lengte van een ruimte leggen maakt de ruimte langer. Door planken in de
breedte te leggen creëer je optisch een bredere ruimte. Ook met het visgraat motief of
Hongaarse punt kunt u zelf bepalen welke richting er gelegd wordt omdat dat veel effect
heeft op uw beleving van de vloer.
  • Voorbereiding. De vloer dient minimaal 48 uur vooraf in de te leggen ruimte liggen om te acclimatiseren. De pakken vloerdelen dienen horizontaal te liggen om kromtrekken te voorkomen
  • De draagvloer (zandcement / anhydriet) dient droog te zijn. Het vochtpercentage in het beton mag niet hoger zijn dan 2% zijn
  • De ideale luchtvochtigheid is tussen de 50%-60%. U kunt dit met een hygrometer meten.
    • Houdt de luchtvochtigheid constant, zeker in de winter, als de verwarming omhoog gaat, gaat de luchtvochtigheid naar beneden. Het vocht trekt uit het hout en kan kieren vormen en of kraken van de vloer veroorzaken. Om dit te voorkomen is het verstandig om een luchtbevochtiger aan te schaffen die u in het stookseizoen gebruikt. Zo kunt u een constante luchtvochtigheid creëren
  • Bij het leggen van parket is het aan te raden verschillende planken uit verschillende pakken te gebruiken. Wissel dit zo veel mogelijk zodat een natuurlijk patroon ontstaat.
  • Belangrijk is om ten alle tijden ruimte tussen de vloer en de muren/scheidingen te laten zodat de vloer kan “werken”, krimpen en of uitzetten.
  • Indien u een parket vloer op een vloerverwarming / vloerkoeling legt dan is het erg belangrijk om vooraf het opstookprotocol te hanteren om later problemen in de draagvloer en daarbij ook in uw parketvloer te voorkomen.
  • Na het plaatsen van de vloer is het verstandig de vloer indien nodig te oliën of te zepen alvorens deze in gebruik wordt genomen.
  • Voor een mooie afwerking kunt u plinten plaatsen in massief of eventueel MDF witte plinten 
  • Deze laatste kunnen ook geschilderd worden in de kleur van de muur.

Een greep uit onze vloeren